انرژی خورشیدی با تبدیل نور خورشید به انرژی الکتریکی عمل می کند. این برق می تواند در خانه شما استفاده شود و یا در صورت عدم نیاز به شبکه توزیع منتقل شود. با نصب پنل های خورشیدی در سقف خانه ساختمان ها این کار امکان پذیر است. بدین صورت که پنل های خورشیدی جریان مستقیم برق ( DC ) را تولید می کنند و سپس جریان برق تولید شده وارد یک اینورتر خورشیدی می شود که جریان مستقیم را به جریان متناوب ( AC) تبدیل می کند.
صفحات خورشیدی از سلول های فتوولتایک سیلیکون (PV ) تشکیل شده اند و هنگامی که نور خورشید به صفحات خورشیدی برخورد می کند، صفحات خورشیدی اشعه های نور خورشید را جذب می کنند و با استفاده از اثر فتوولتایک آن را به انرژی الکتریکی تبدیل می کنند. انرژی تولید شده به وسیله این پنل های خورشیدی جریان مستقیم ( DC ) بوده و قابل استفاده در وسایل خانگی نیست بنابراین، برق تولید شده به وسیله سلول های خورشیدی به اینورتر مرکزی ساختمان یا میکرو اینورتر ( بسته به نوع سیستم مورد استفاده در ساختمان ) هدایت می شود تا به جریان متناوب تبدیل شود.
جریان متناوب تولید شده توسط اینورتر به تابلو برق مرکزی ساختمان هدایت می شود که می تواند در دستگاه ها و وسایل خانگی مورد استفاده قرار گیرد.
تابلو برق اجازه می دهد که برق تولید شده توسط سلول های خورشیدی توسط وسایل ساختمان مورد استفاده قرار گیرد و تنها در صورتی از برق شبکه شهری استفاده می کند که برق تولید شده توسط صفحات خورشیدی کافی نباشد.
برای مطالعه مقاله انواع آبگرمکن های خورشیدی خانگی کلیک کنید |
همه ساختمان های دارای صفحات خورشیدی نیاز به کنتور های دو جهته( bi-directional meter ) دارند که باید توسط تامین کنندگان برق شبکه در ساختمان ها نصب شوند. کنتور های دو جهته توانایی ثبت میزان برق ورودی به ساختمان و همچنین میزان برق انتقال یافته از صفحات خورشیدی به شبکه را دارند و در واقع میزان برق مصرفی خالص را محاسبه می کنند و در صورتی که میزان برق مصرفی یک ساختمان از میزان برق تولیدی آن ساختمان بیشتر باشد، ساکنین ساختمان نه تنها پولی نمی پردازند بلکه میزان برق تامین شده از طریق صفحات خورشیدی در اکانت ساکنین ثبت شده و آن مقدار را از شرکت های تامین کننده برق طلبکار خواهند شد.
در صورت استفاده از پنل های خورشیدی و تابلو برق هوشمند، تمامی این فرایند ها بصورت اتوماتیک انجام می شود و نیاز به دخالت دست نیست. این بدین معنی است که با نصب سیستم هوشمند خورشیدی؛ حتی حضور آن را در ساختمان احساس نخواهید کرد.
اینورتر معمولا در گاراژ ساختمان و یا در جای دیگری با دسترسی مناسب نصب می شود و تمامی اطلاعات مورد نیاز از قبیل میزان تولید و مصرف برق در ساعت ها و دوره های مختلف زمانی را در اختیار شما می گذارد.